flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Перша річниця роботи Луганського апеляційного суду

07 жовтня 2019, 18:02

Указом Президента України від 12 листопада 2014 року №867/2014 «Про внесення зміни до мережі апеляційних судів» Апеляційний суд Луганської області переміщено з міста Луганська до міста Сєвєродонецька Луганської області.

Апеляційний суд Луганської області відновив свою роботу в місті Сєвєродонецьку згідно з розпорядженням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних i кримінальних справ з 17 лютого 2015 року та здійснював правосуддя по 2 жовтня 2018 року.

Луганський апеляційний суд був утворений у відповідності до Указу Президента України «Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах» за №452/2017 від 29 грудня 2017 року.

На підставі Указу Президента України від 28.09.2018 №297/2018 «Про переведення суддів» було переведено суддів Апеляційного суду Луганської області на посади суддів Луганського апеляційного суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» днем початку роботи Луганського апеляційного суду було визначено 03 жовтня 2018 року, про що було зроблено повідомлення в газеті «Голос України» за №185 (6940).

З початку відновлення роботи Апеляційного суду Луганської області в місті Сєвєродонецьку та з моменту утворення нового Луганського апеляційного суду перед судом постало багато викликів.

Насамперед, це відновлення та переобладнання будівлі, де на теперішній час розміщений суд, а саме за адресою: місто Сєвєродонецьк, бульвар Дружби Народів, 16. Обладнання сучасних та комфортних для роботи кабінетів суддів, апарату суду, приміщень для відвідувачів суду, для конвойної служби, осіб які перебувають під вартою. Також, були вжиті заходи для доступу до будівлі суду маломобільних груп населення і людей з інвалідністю, зроблений пандус, втілена можливість присутності в судовому засіданні людей у інвалідних візках. Зроблено благоустрій території суду та прилеглих територій. Вжиті заходи для охорони судової установи.

За останні роки відбулось посилення уваги до суду і судової системи взагалі з боку громадськості та іноземних експертів, спостерігачів. Майже кожного місяці проводяться круглі столи, форуми, семінари, робочі зустрічі та інші заходи за сприяння Ради Європи, ПРО ООН, ГО «Вектор прав людини», Агенції демократичного розвитку Донбасу, ГО «Центр спільного розвитку «Дієва громада» , ГО «Громадська платформа» та інших.

Проходять дні відкритих дверей для студентів юридичних ВУЗів, з метою ознайомлення та формування позитивного враження від судової установи і судової системи в цілому.

Протягом останніх років, в літній період, студенти ЛУВД ім. Дідоренка та Східноукраїнського НУ ім. В. Даля проходять практику в установі апеляційного суду, приймають участь у судових засіданнях, знайомляться із роботою відділів. Деякі з них, згодом, після отримання дипломів приходять на роботу та починають свою трудову діяльність саме в апеляційному суді.

В 2017 році вебсайт апеляційного суду зайняв 8 позицію в рейтингу та увійшов до 10 серед 42 судів за відкритістю, доступністю та наповненістю. Оцінювання проводилось ГО «Вектор прав людини».

В 2019 році колектив Луганського апеляційного суду був відзначений Подякою Ради суддів України за значний вклад у зміцнення авторитету судової влади, високий професіоналізм, значні досягнення у реалізації юридичних гарантій захисту прав, свобод та інтересів громадян.

Також, протягом останнього року Луганський апеляційний суд було відзначено Подякою за участь у щорічному всеукраїнському опитуванні від ГО "Вектор прав людини".

В липні 2019 року до Луганського апеляційного суду з робочим візитом завітали представники Відділу регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Під час зустрічі було наголошено на існуванні належних загалом умов для тримання в приміщенні суду осіб, що перебувають під вартою, і для відвідувачів суду в цілому, обговорені перспективи подальших комунікаційних відносин та проведення спільних заходів.

Колектив суду, незважаючи на труднощі, покинуті домівки, та навіть інколи і сім’ї, приклав усіх зусиль для відновлення та розбудови судочинства на Луганщині.

 

Прес-служба суду