flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Луганський апеляційний суд ухвалив новий вирок щодо військовослужбовця ЗСУ, якого засуджено до 10 років позбавлення волі за закінчений замах на умисне вбивство двох осіб з хуліганських мотивів

25 січня 2022, 16:53

25 січня 2022 року колегія суддів судової палати  з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги прокурора військової прокуратури та представника потерпілого  на вирок Лисичанського міського суду Луганської області від  21 липня 2020 року, яким  мешканця м. Львова  засуджено остаточно до  5 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 122, ч. 1 ст. 263, ч. 4 ст. 296 КК України та звільнено від відбування призначеного покарання на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2016  році».

За матеріалами кримінального провадження встановлено, що  на початку жовтня 2015  року у нічний час доби  засуджений, 30-річний  військовослужбовець Збройних Сил України, який  на той час перебував у відпустці, відповів на зауваження двох потерпілих, що стосувалися припинення  конфлікту  з дівчиною на автозаправній станції в межах м.  Лисичанська, нецензурною лайкою та нанесенням декількох ударів руками в область обличчя та тулуба.

У подальшому військовий здійснив не менше  6 пострілів  із ввіреної  йому  індивідуальної вогнепальної зброї –  автоматичного пістолета  Стєчкіна калібру 9х18  мм, який за місцем служби не здав та носив без передбаченого законом дозволу, в бік  від’їжджаючого автомобіля  потерпілих. Одному з них було заподіяно тілесні ушкодження у вигляді наскрізного вогнепального поранення стегна.

Під час перегляду справи апеляційний суд не погодився з рішенням суду  першої інстанції щодо перекваліфікації дій  обвинуваченого з  ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 7  ч. 2 ст. 115 КК України на ч. 1 ст. 122 КК України.

У контексті  пред’явленого обвинувачення, аналізуючи матеріали  кримінального провадження, апеляційний суд дійшов до висновку, що активні дії  військовослужбовця, який привів у бойову готовність вогнепальну зброю та здійснив прицільні постріли в бік автомобіля, в якому перебувало дві особи, з незначної відстані, свідчать  про наявність умислу на заподіяння смерті двом потерпілим з хуліганських мотивів. Він  не довів свій злочин до кінця лише тому, що кулі не потрапили  у життєво важливі органи потерпілих та вони на автомобілі  залишили місце події.

За результатом апеляційного розгляду апеляційні скарги задоволено частково, вирок суду першої інстанції за ч. 1 ст. 122 КК України скасовано.

Луганський апеляційний суд ухвалив новий вирок, яким визнав громадянина Ч. винним  у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 7  ч. 2 ст. 115 КК України,  та призначив йому покарання за цим Законом у виді позбавлення волі на строк 10  років.

Таким чином, військовослужбовець ЗСУ вважається засудженим за ч. 2 ст. 15, п. п. 1,7  ч. 2 ст. 115 , ч. 1 ст. 263, ч. 4 ст. 296 КК України на підставі ч. 1 ст. 70  КК України до остаточного покарання у виді позбавлення волі  на строк 10  років.

Пресслужба Луганського апеляційного суду