flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Відбулось чергове обговорення доцільності діяльності ТУ ДСА України – нарада з представниками судів

08 червня 2021, 19:15

07 червня 2021 року відбулось чергове обговорення питання доцільності діяльності ТУ ДСА України в умовах гострого дефіциту бюджетного фінансування.

Участь в обговоренні взяли Голова Ради суддів України Богдан Моніч, начальники територіальних управлінь ДСА України Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської областей, а також голови обласних апеляційних та місцевих загальних судів, керівники апарату судів, всього понад 180 учасників.

 

В даному заході прийняв участь і Голова Луганського апеляційного суду Володимир Гаврилюк, який обґрунтовано висловився проти ліквідації ТУ ДСА України та передачі їхніх функцій апеляційним судам.

Такої ж думки були і представники апеляційних судів Кіровоградської, Миколаївської, Львівської та Одеської областей. 

Нагадаємо, що Рада суддів України у квітні цього року ініціювала обговорення діяльності територіальних управлінь Державної судової адміністрації України у суддівській спільноті.

Як зазначив Голова Ради суддів України Богдан Моніч, сама дискусія була започаткована делегатами XVIII чергового з'їзду суддів України, яких вкрай обурив незадовільний стан фінансування судової влади у частині місцевих загальних та апеляційних судів. Тоді делегати з'їзду проголосували за рішення, яким визнали роботу ДСА України недостатньою у питаннях фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів України. "Нам зараз важливо зібрати думки з усіх регіонів України з тим, щоб ретельно проаналізувати ситуацію, врахувати конструктивні пропозиції щодо оптимізації роботи територіальних управлінь, зважити всі "за" і "проти" їхньої діяльності, попередити ризики й визначитися врешті-решт, у якому напрямку нам далі рухатися", - інформував Богдан Моніч.

Начальники ТУ ДСА України, що приймали участь у обговоренні, надали інформацію про діяльність управлінь, з якої було зрозуміло, що обсяги робіт, які виконуються працівниками територіальних управлінь значно більші, ніж тільки матеріально-технічне і фінансове забезпечення.

На їхню думку, якщо говорити про передачу окремих повноважень від ТУ ДСА України до апеляційних і місцевих судів, то потрібно, найперше, визначитися з доцільністю та обґрунтованістю такої передачі.

Разом з тим, ніхто з учасників обговорення не заперечував проти вдосконалення діяльності ДСА України, як інституції. 

Підсумовуючи результати обговорення Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що позиції і пропозиції як представників суддівської спільноти, так і територіальних управлінь будуть враховуватися у відповідних документах і рекомендаціях щодо організації роботи, над якими працюють у Раді. Разом з тим він звернувся з проханням до голів судів оперативно інформувати Раду суддів України про грубі недоліки в роботі ТУ ДСА України з тим, щоб вчасно приймалися необхідні управлінські рішення.

За інформацією із сайту РСУ

Пресслужба Луганського апеляційного суду