flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Луганський апеляційний суд визначив збільшений розмір аліментів на утримання малолітньої дитини.

27 серпня 2020, 09:44

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Луганського апеляційного суду розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу матері двох дітей на рішення Рубіжанського міського суду Луганської області від 20 травня 2020 року у цивільній справі за позовом про збільшення розміру аліментів.

Суть справи:  У 2019 році позивачка Ш. звернулась до суду першої інстанції та просила суд стягнути з відповідача аліменти на користь утримання малолітньої доньки.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що її малолітня донька ходить до школи та після уроків знаходиться в групі продовженого дня, окрім школи навчається у дитячій школі мистецтв, а також відвідує танцювальний гурток. Все це потребує значних коштів. Та зазначила, що у грудні 2019 роки аліменти на сина не прийшли, а тільки на доньку у розмірі 211 грн.

Позивач просила суд стягнути з відповідача на свою користь аліменти на утримання доньки у розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку(доходу) та не менше 50% розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області позовну заяву громадянки Ш. до відповідача про збільшення розміру аліментів було задоволено частково. Суд змінив розмір аліментів на утримання малолітньої доньки у розмірі 550,00 гривень щомісячно. В іншій частині вимог суд відмовив.

Не погодившись із вказаним рішенням позивачка звернулась з апеляційною скаргою до Луганського апеляційного суду, в якій просила скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Апеляційну скаргу було обґрунтовано тим, що суд першої інстанції не врахував зміну матеріального стану відповідача, та не звернув увагу на наявність у нього рухомого та нерухомого майна, яке можна реалізувати, або здати у найм та отримувати кошти, аби допомагати дитині.

В судовому засіданні представник відповідача апеляційну скаргу не визнала, адже вважала, що відсутні підстави для її задоволення.

Заперечуючи проти доводів апеляційної скарги представник відповідача посилалась на те, що відповідач, крім аліментів, які стягуються за рішенням суду, добровільно перераховує грошові кошти, що підтверджується чеками, але ж з наданих копій фіскальних чеків вбачається, що ці виплати не є щомісячними, переважно були перераховані у 2016, 2017 роках. Посилання представника відповідача на те, що відповідач витрачає значні кошти на лікування та придбання медикаментів, адже є інвалідом органів зору 2 групи не підтверджені належними та допустимими доказами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доповідь судді-доповідача, учасників справи колегія суддів Луганського апеляційного суду дійшла наступного висновку:

 Рішення Рубіжанського місцевого суду Луганської області скасовано. Розмір аліментів, у розмірі 550,00 грн, що стягуються з відповідача змінено на 1/4 частку заробітку(доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду