flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Покарання за вимагання грошей у неповнолітнього

22 липня 2020, 09:34

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянула матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою поданою на вирок Сєвєродонецького міського суду Луганської області стосовно громадянина, який вимагав гроші у неповнолітнього.

Довідково: У серпні 2018 року, неповнолітній громадянин Д. 2002 року народження, перебуваючи в одному із спальних районів м. Сєвєродонецьк, використовуючи надуманий привід – відшкодування майнової шкоди, висловив вимогу малолітньому знайомому, щодо передачі коштів у розмірі 100 доларів США. При цьому висловив потерпілому словесну погрозу, що у разі невиконання вимог будуть застосовані фізична розправа, а також психологічний тиск шляхом залякування розголошенням відомостей, які потерпілий бажав зберегти у таємниці.

Усвідомлюючи, що небезпека заподіяння фізичної шкоди та розголошення відомостей, які він хотів зберегти у таємниці можуть стати реальними, адже кривдник старше та сильніше за нього, малолітній Х. взяв у батьків гроші у розмірі 100 доларів США, які наступного дня передав своєму шантажистові.

Аналогічним чином протягом серпня 2018 року неповнолітній шантажист заволодів грошима потерпілого на загальну суму 400 доларів США, чим завдав матеріальної шкоди родині потерпілого, а майном розпорядився на власний розсуд.

Вироком Сєвєродонецького міського суду Луганської області громадянина Д. було засуджено за ч.1 ст.189 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком.

Стороною захисту було подано апеляційну скаргу.

Ознайомившись з висновками суду першої інстанції  про доведеність вини обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду підстав для скасування вироку суду першої інстанції не знайшла. А тому, ухвалою Луганського апеляційного суду вирок Сєвєродонецького міського суду Луганської області щодо громадянина Д. залишено без змін, апеляційну скаргу сторони захисту без задоволення.

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду