flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Загальнонаціональний юридичний форум «Доступ до правосуддя у контексті реформи децентралізації України»

16 грудня 2019, 17:46

13 грудня 2019 року, кандидат юридичних наук, суддя Луганського апеляційного суду Віталій Кострицький взяв участь у Загальнонаціональному юридичному форумі на тему «Доступ до правосуддя у контексті реформи децентралізації в Україні».

Організаторами заходу виступили Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка та Луганський місцевий осередок ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права» в партнерстві з Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

Форум відкривали доктор юридичних наук, професор, виконувач обов’язків ректора ЛДУВС ім. Е.О.Дідоренка Микола Карчевський, доктор юридичних наук Віталій Комарницький.

Відкриваючи форум, Микола Карчевський зауважив на постійній щільній та ефективній не тільки освітній, але й науковій співпраці ЛДУВС ім. О.Е. Дідоренка із Луганським апеляційним судом. Ректор університету зауважив, що курсанти постійно беруть участь у заходах, які проводить апеляційний суд, та подякував співробітникам суду за те, що працівники бажають чути науковців.

Своє вітальне слово Віталій Кострицький почав з подяки за запрошення, можливість виступити та донести свою позицію до учасників форуму.

Віталій Володимирович зауважив, що тема децентралізації є дуже важливою для судової системи. Перш за все, найважливішим завданням судової влади є – висока якість та доступність правосуддя, та згадав, що у складних обставинах 2014 року, колективу суду вдалось відновити роботи суду, коли за указом Президента України храм правосуддя розташували у м. Сєвєродонецьк доступність правосуддя була забезпечена в нашому регіоні.

Судова система погоджується з тим, що процес децентралізації є дуже важливим. Вкрай важливим є створення служби судової охорони, реалізація роботи системи електронний суд, але це можливо тільки за умови належного фінансування, яке на цей рік заплановано, за даними ДСА України на рівні 50,2% від необхідного, що , на думку спікера, зробить реалізацію суспільно важливих програм неможливою.

В межах роботи форуму відбулося обговорення таких проблемних питань:

  • реформа децентралізації та способи забезпечення доступу до правосуддя

Модератором виступив доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олександр Дудоров – завідувач Науково-дослідної лабора­торії з проблем попередження, припинення та розслідування злочинів тери­торіальними органами Національної поліції України Луганського держав­ного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка. Спікерами виступили: доктор юридичних наук, доцент Дмитро Михайленко – суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (м. Київ)

 

  • реформування кримінального законодавства: проблеми та перспективи;

Модератором виступив доктор юридичних наук, професор Євген Письменський – завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Луганського державно­го університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка.

Спікерами виступили доктор юридичних наук, професор Микола Карчевськийт.в.о. ректора Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідо­ренка (м. Сєвєродонецьк)

кандидат юридичних наук, доцент Андрій Данилевський – доцент кафедри кримінально-правових дисциплін та судових експертиз Донецько­го юридичного інституту МВС України (м. Кривий Ріг)

кандидат юридичних наук, професор Андрій Беніцький – професор кафедри професійних та спеціальних дисциплін Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ .

  • організаційно-правові та процесуальні аспекти діяльності органів правопорядку та суду;
  • доступ до правосуддя в умовах проведення операції об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони в Донецькій та Луганській областях.

Модератором виступив доктор юридичних наук, доцент Сергій Іваницький – завіду­вач кафедри організації правоохоронних та судових органів Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка.

Спікерами виступили доктор юридичних наук, професор Лідія Москвич – завідувач кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м. Харків)

доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Микола Руденко професор кафедри кримінально-правових дисциплін Харківсько­го національного університету імені В.Н. Каразіна

Даний форум приніс багато корисної інформації. В роботі форуму взяли участь представники восьми областей України, форум транслювався на каналі Ютуб. Після проведення  форуму були прийняті рекомендації щодо покращення доступності правосуддя.

 Щиро вдячні всім спікерам за цікаві теми, фахові поради та власні враження!

 

Прес служба Луганського апеляційного суду