flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

В Луганському апеляційному суді відбулась презентація проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні»

30 вересня 2019, 14:53

27 вересня 2019 року о 9 годині в Луганському апеляційному суді відбулась презентація проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні», який реалізується за підтримки Фонду Демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF).

У заході взяли участь заступник голови суду Андрій Белах та суддя плати з розгляду кримінальних справ Віталій Руденко, судді місцевих судів, представники прокуратури, офіцери служб пробації, соціальних служб, організацій громадянського суспільства, що працюють із вразливими групами, медіатори, що пройшли навчання базовим навичкам ведення медіації між потерпілим та правопорушником.

Проект «Впровадження відновного правосуддя в Україні» передбачає розробку механізму впровадження відновного правосуддя в систему кримінального судочинства в Україні шляхом створення пілотних майданчиків відновного правосуддя в шести регіонах України (Одеса, Харків, Івано-Франківськ, Львів, Сєвєродонецьк, Миколаїв), підвищення обізнаності та запровадження програм медіації в кримінальних справах.

Презентацію відкрив заступник голови Луганського апеляційного суду Андрій Белах, який зауважив, що суд готовий співпрацювати у напрямку впровадження відновного правосуддя, адже це зменшить навантаження на судову гілку влади, сприятиме профілактиці повторних злочинів та процесуальній економії.

Координаторка проекту Лілія Чулицька наголосила, що відновні практики у східних регіонах України в умовах війни особливо потрібні, як і навчання діалогу та мирному врегулюванню конфліктів. Саме тому ІМіП обрали Сєвєродонецьк. На сьогодні тут працюють проактивні професійні медіатори та є дуже сильне підґрунтя для впровадження відновного правосуддя.

Голова Правління ІМіП Роман Коваль підкреслив: «Ми були приємно здивовані кількістю учасників та запитань під час презентації. Це є хорошим індикатором зацікавленості відновним правосуддям. Приємно і те, що судді готові підтримувати реалізацію проекту і вже починають втілювати відновний підхід у своїй повсякденній практиці».

 

Прес-служба суду