flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Колегія суддів Луганського апеляційного суду залишила без змін ухвалу щодо підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України

27 березня 2019, 16:28

19 березня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду залишила без змін ухвалу слідчого судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 11 березня 2019 року, якою застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів щодо підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, тобто створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації, що караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої, та згідно зі ст. 12 КК України відноситься до особливо тяжкого злочину.

Відповідно до клопотання органу досудового слідства підозрюваний, будучі обізнаним про незаконність дій збройних підрозділів та політичного керівництва терористичної організації «ЛНР», спрямованих на нанесення шкоди державній безпеці України та здійснення терористичної діяльності, добровільно вступив до «4 окремої мотострілецької бригади 2 Армійського корпусу Народної міліції ЛНР». У вказаному підрозділі проходив службу спочатку на посадах механіка-водія, навідника, а в подальшому стрільця, з умислом на участь у силовому блоці терористичної організації «ЛНР» та здійснення збройного опору силам АТО. Реалізуючи вказаний умисел, підозрюваний, під позивним «Бахмут», перебуваючи у зазначеному підрозділі НЗФ «ЛНР», пройшов вишкіл з підготовки в роботі з артилерійською гаубицею «Д-30». До посадових обов’язків підозрюваного входило: обслуговування та робота з БМП, бойові чергування, спостереження за позиціями військовослужбовців Збройних сил України, застосування штатної стрілецької зброї при бойовому зіткненні в районі н.п. Сокільники та н.п. Жолобок Новоайдарського району Луганської області.

Колегія суддів не знайшла підстав для задоволення апеляційної скарги захисника та дійшла висновку про дотримання слідчим суддею вимог закону при обранні запобіжного заходу підозрюваному.

Апеляційним судом встановлено, що слідчий суддя правильно врахував наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого підозрюваному кримінального правопорушення, наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме, що є всі підстави вважати, що підозрюваний може повернутися до місця свого постійного проживання, де буде переховуватись від органу слідства і надалі приймати участь у незаконних збройних формуваннях терористичної організації, а також той факт, що вчинений підозрюваним злочин був спрямований на заподіяння тяжких наслідків, а саме завдання шкоди життю і здоров’ю військовослужбовцям Збройних сил України, Національної гвардії України, а також законних військових формувань, що беруть участь у проведенні ООС на сході України, ураження військової техніки сил ООС, заподіяння шкоди життю і здоров’ю мирного населення, ураження та руйнування об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури в зоні проведення ООС, а також інших тяжких наслідків.

Також колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду визнала, що слідчий суддя обґрунтовано послався на положення ч. 5 ст. 176 КПК України, якою передбачено, що запобіжні заходи у вигляді особистого зобов'язання, особистої поруки та домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчинені злочинів, передбачених у тому числі ст. 258-3 КК України.

З повним текстом ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень (справа № 428/2923/19, провадження №11-сс/810/54/19).

 

Прес-служба суду