flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

«Законодавчий захист державних та приватних інтересів у разі поширення недостовірної інформації»

21 липня 2021, 10:30

20 липня 2021 року відбувся круглий стіл «Ефективність способів захисту державних та приватних інтересів у разі поширення недостовірної інформації».

Від Луганського апеляційного суду участь у заході взяла прессекретар суду Катерина Окопна.

Основною темою круглого столу стала саме тема дезінформації та дифамації (приниження честі, гідності й ділової репутації), створення ефективних механізмів протидії, питання можливих законодавчих змін.

Лекторами заходу стали заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко, який звернув увагу на невідповідність деяких законодавчих актів України та їхню неузгодженість із європейськими практиками в питаннях захисту репутації. Серед проблем і невизначеність термінології й дискусія щодо потреби кримінальної відповідальності за умисне поширення недостовірної інформації (фейків, дезінформації, наклепів тощо), Голова Комітету ВР України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв та Заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, які розповіли про міжнародні стандарти журналістської діяльності щодо поширення особистої інформації та критики посадових осіб.

Учасники круглого столу також торкнулися актуальної тематики правових механізмів, міжнародного та українського досвіду, судової практики протидії дезінформації й дифамації в публічній сфері. Крім того, важливим обговоренням стали питання способу захисту репутації осіб та компаній і відповідальності за розповсюдження дезінформації, дифамації й чуток.

Секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник, зокрема, зазначив, що громадянське суспільство має право контролювати діяльність посадових осіб, але і посадовці мають право на особисте життя, і тут слід знайти золоту середину.

Організаторами круглого столу «Ефективність способів захисту державних та приватних інтересів у разі поширення недостовірної інформації» стали Міністерство культури та інформаційної політики України, Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, Спільний проєкт «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні», Ініціатива з верховенства права Американської асоціації юристів, громадські організації «Центр демократії та верховенства права» і «Платформа прав людини».

Пресслужба Луганського апеляційного суду