flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

За вбивство товариша по службі військовослужбовець проведе 10 років за ґратами

05 липня 2021, 09:03

 

 

30 червня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду залишила без змін вирок Сватівського районного суду Луганської області, яким військовослужбовця засуджено до 10 років позбавлення волі за вбивство товариша по службі.

Довідково: 11 лютого 2016 року, громадянин К., будучи військовослужбовцем за призовом під час мобілізації, перебуваючи у приміщені польової палатки у с. Верхня Покровка Старобільського району Луганської області, будучи невдоволеним станом алкогольного сп’яніння свого товариша по службі Т. зробив останньому зауваження з цього приводу.

В результаті, між обвинуваченим К. та потерпілим Т. виник словесний конфлікт, в ході якого обвинувачений К., будучи невдоволеним відсутністю належного реагування на зауваження з боку потерпілого, взяв в руки вогнепальну зброю, а саме,  АК-74, прицільно навів її у напрямку голови потерпілого Т., який сидів на ліжку, та натиснув на спусковий гачок. Внаслідок кульового вогнепального поранення голови настала смерть потерпілого.

Сватівським районим судом Луганської області обвинуваченого К. було визнано винним  у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство) та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на 10 років, а також, стягнуто з обвинуваченого 4062 грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди та 500 000 грн в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Вважаючи занадто м’яким покарання, призначене судом першої інстанції, потерпіла та цивільний позивач Т. в апеляційних скаргах просила скасувати вирок суду першої інстанції та ухвалити новий вирок, яким призначити обвинуваченому К. покарання у виді 15 років позбавлення волі та задовольнити заявлений цивільний позов в повному обсязі.

В свою чергу захисник обвинуваченого просила перекваліфікувати його дії з ч.1 ст.115 КК України (Умисне вбивство) на ч.2 ст.414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, що заподіяло тілесні ушкодження кільком особам або смерть потерпілого) та призначити йому покарання в межах санкції ч.2 ст.414 КК України.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду вирішила, що висновки суду першої інстанції про доведеність вини обвинуваченого та кваліфікації його дій є обґрунтованими та підтверджені сукупністю зібраних і перевірених доказів, зокрема, призначене судом першої інстанції обвинуваченому є необхідним та достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів, та підстав для його пом’якшення не вбачає.

За результатом апеляційного перегляду, колегія суддів ухвалила апеляційну скаргу захисника в інтересах обвинуваченого К. та апеляційну скаргу потерпілої – цивільного позивача Т. – залишити без задоволення, а вирок Сватівського районного суду Луганської області - без змін.

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду