flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Дві приятельниці проведуть 15 років за ґратами за умисне вбивство знайомої

25 червня 2021, 08:59

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду залишила без змін вирок Сватівського районного суду Луганської області, яким двох мешканок Дніпровської області визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п.п.4,6,12 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів) та призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією 1/2 частини майна, яке є їх власністю.

Довідково: Досудовим слідством встановлено, що 07 лютого 2015 року у вечірній час доби обвинувачені В. та Ш., прийшли до будинку потерпілої Г., яка самостійно відчинила двері свого помешкання та запропонувала коліжанкам залишитися ночувати, так як раніше була знайома з обвинуваченою В.

О першій годині ночі обвинувачені В. та Ш. взяли з приміщення кухні ніж, пройшли до кімнати, де спала потерпіла та стали наносити їй чисельні удари ножем в область грудної клітини, черевної порожнини, волосистої частини голови. Обвинувачена Ш. в свою чергу положила подушку на голову потерпілої та утримувала в такому положенні, бажаючи скорішого настання смерті останньої. Після чого обвинувачені по черзі продовжили наносити удари ножем в область життєво важливих органів потерпілої.

Після вбивства подружки, діючи з корисливих мотивів,  викрали з будинку потерпілої майно на загальну суму 16,637грн та 25 000 російських рублів.

Обвинувачені із виром суду першої інстанції не погодились. В своїх апеляційних скаргах обвинувачені та їх захисники посилались на необґрунтованість та незаконність покарання, а також вважали його таким, що не відповідає ступеню тяжкості кримінального правопорушення. Зокрема, звертали увагу на те, що суд не прийняв до уваги їх щире каяття та наявність у кожної  трьох малолітніх дітей.

Ретельно вивчивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду вирішила, що апеляційні скарги обвинувачених є необґрунтованими  а також, на думку  колегії суддів, визначений судом першої інстанції вирок є необхідним і достатнім для виправлення обвинувачених та попередження нових злочинів, підстав для його пом’якшення не вбачає.

За таких обставин, Луганським апеляційним судом вирок Сватівського районного суду Луганської області залишено без змін, а апеляційні скарги обвинувачених та їх захисників без задоволення. 

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду