flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Сезон студентської практики у Луганському апеляційному суді завершено

24 травня 2021, 15:20

 

Ось й дійшов кінця сезон студентської практики у Луганському апеляційному суді.

Кілька місяців досвідчені фахівці Луганського апеляційного суду допомагали майбутнім правникам закріпити теоретичні знання на практиці, оволодіти сучасними методами та формами організації роботи в галузі майбутньої професії.

 При проходженні виробничої практики студенти мали не тільки закріпити та поглибити теоретичні знання, одержані в процесі вивчення загальних та спеціальних юридичних навчальних дисциплін, а й набути вмінь та навичок правозастосовної практичної діяльності. 

Про одержані вражені від роботи у суді вирішили дізнатись безпосередньо у майбутніх юристів.

- Чим зумовлений Ваш вибір саме апеляційного суду для проходження виробничої практики?

 Я навчаюсь на юридичному факультеті вже третій рік, викладачі діляться з нами своїм досвідом, вміннями, дають нам  глибокі знання. Але ж теорія й практика – геть різні речі. Мені дуже хотілось закріпити й поглибити свої теоретичні знання, почати формувати професійні вміння та навички, адже вже за два роки мені потрібно буде працювати за фахом, а на одних теоретичних знаннях, як то кажуть, далеко не дійдеш. Тож, коли переді мною став вибір організації для проходження навчально виробничої практики, не вагаючись ані хвилини, я обрала для себе Луганський апеляційний суд.  Як на мене, це чи не єдина установа, де студенти мають можливість дійсно, не тільки закріпити й поглибити теоретичні знання, одержані в процесі вивчення загальних та спеціальних юридичних навчальних дисциплін, а й набути уміння та навичок правозастосовчої практичної діяльності, та й взагалі, на власні очі, побачити всю «внутрішню кухню». 

- У чому полягала Ваша діяльність у суді під час проходження практики?

Звичайно, було багато рутинної, але ж такої важливої роботи, яку кожного дня виконують працівники суду. Це й зшивання документів, й заповнення та відправлення повісток та й таке інше. Але ж найцікавішим для мене, як для майбутнього професіонала, звичайно, було спостерігати за розвитком судових процесів у відкритих судових засіданнях, де, під час розгляду справ, мала можливість ближче ознайомитись з процесом судочинства.

 - Що нового про роботу у суді Ви дізналися за час проходження практики?

Для початку хотылося б сказати, що виробничу практику у суді я проходжу вже третій рік поспіль, й цього разу вона тривала досить тривалий час. Не тільки цього року, яле ж під час кожної виробничої практики, завдяки досвідченим професіоналас апарату луганського апеляційного суду набуваю багато нових знань, навичок й професійного досвіду. Варто зазначити, цього року була дуже цікава практика, неодноразово відвідували судові засідання та більш детально ознайомились з роботою програми "Д-3"

Цікавим досвідом для мене стало проведення судових засідань у режимі відеоконференції, відправки учасникам процесу повісток в електронному вігляді та у вигляді SMS-повідомлень.

- Які були б Ваші перші кроки на посаді, можливо щось хотілося б змінити. Якщо так, то що?

Найголовніше для мене - зарекомендувати себе як гарного, відповідального, добросовісного й кваліфікованого фахівця. Я дуже енергійна, ініціативна та активна людина, завжди знаходжу багато ідей та пропозицій, адже, як відомо, досконалості немає меж, проте, відповідаючи на запитання, чи хотів би я щось змінити у суді, - ні. На перший погляд не хотів би. Але, гадаю, що більш конкретно відповісти на це запитання зможу трохи згодом, після того, як повернусь на роботу до суду, вже у якості державного службовця по закінченню університету, бо відповідь на таке питання, вважаю можливою тільки при глибокому знанні проблем організації.

- Наразі в Україні запроваджено службу судових волонтерів. Її діяльність покликана забезпечити відвідувачам підтримку, як тільки вони ввійшли в будівлю суду. Водночас дає змогу працівникам апарату суду проконтролювати потік таких людей. Скажіть, будь ласка, яка Ваша думка з цього приводу, наскільки актуальна така діяльність у суді? Чи хотілося б Вам спробувати себе у якості судового волонтера?

 Служба судових волонтерів – досить новий та, як на мене, цікавий й корисний досвід в українському судочинстві.  Я вважаю, що служба судових волонтерів є важливою складовою забезпечення комфортного відвідування суду, насамперед, для вразливих груп населення. Про те, особисто моя думка, - без теоретичних знань можна прийти непідготовленим і зробити більше шкоди, аніж користі. Тому, вважаю, що треба набути більш глибоких теоретичних знань, а потім вже пробувати себе в якості волонтера, ба більш це було б дуже корисним досвідом для мене, як для майбутнього правника.

 - Чи хотілося б Вам повернутись до суду по завершенню навчання вже в якості державного службовця? Якщо так, то на яку посаду, й чому? На яких справах хотілося б спеціалізуватись?

Державна служба – це нелегкий, але цікавий й більш за все – корисний шлях. За своїм способом життя і покликанням хочу працювати з людьми, тому й освіту обрав відповідну. Дуже хочу, за можливістю, допомагати людям, бути корисним суспільству. Практика у Луганському апеляційному суді, беззаперечно була вкрай корисна для мене, як майбутнього фахівця, але з посадою, на яку мені хотілося б повернутись, на жаль, ще не визначився.

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду