flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Луганським апеляційним судом завершено розгляд справи за обставинами злочину на підприємстві ТОВ «НВО Сєвєродонецький Склопластик»

19 травня 2021, 17:08

13 травня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду завершила розгляд кримінального провадження після попереднього перегляду вироку Луганського апеляційного суду від 17.03.2020 касаційним кримінальним судом у складі Верховного суду стосовно учасників озброєної злочинної групи, які скоїли злочини, передбачені ч.1 ст.263, ч.4 ст.187 КК України (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах, вчинений організованою групою, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень).

Мотивуючи своє рішення, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних вправ Луганського апеляційного суду встановила, що на весні 2013 року, відповідно до розробленого плану, група осіб, озброївшись вогнепальною зброєю АКМ-74 проникли на територію ТОВ «Наукове-виробниче об’єднання «Сєвєродонецький склопластик», де за допомогою фізичної сили та загрози використання вогнепальної зброї, зв’язали контролерів варти підприємства з метою подолання можливого опору з боку останніх.

Після чого зі сховища дорогоцінних металів  викрали устаткування із вмістом дорогоцінного металу – платини, загальною вагою 90кг, що завдало підприємству збитки на суму 34 млн грн.

Сєвєродонецький міський суд Луганської області ухвалив вирок, яким двох осіб озброєної злочинної групи було виправдано за ч.1 ст.263 КК України. Загалом, учасників злочину було засуджено до різних строків позбавлення волі від 7 до 9 років.  Строк попереднього ув’язнення судом було зараховано у строк покарання з урахуванням «Закону Савченко», що надало можливість останнім не відбувати покарання.

Під час апеляційного перегляду справи Луганським апеляційним судом (вирок від 17.03.2020) та під час повторного апеляційного перегляду  матеріалів провадження сторони захисту та обвинувачення не скористались процесуальним правом подати клопотання суду для проведення товарознавчої експертизи, наявність якої була б достатньою для обґрунтованого висновку суду про розмір заподіяної діями обвинувачених шкоди, як кваліфікуючої ознаки складу злочину.

За таких обставин, враховуючи передбачений гл.31 діючого КПК України обсяг повноважень суду апеляційної інстанції під час перегляду вироку суду першої інстанції, виконати зазначені вказівки суду касаційної інстанції не є можливим.

На підставі викладеного, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду дійшла висновку про скасування вироку Сєвєродонецького міського суду Луганської області та направлення справи на новий судовий розгляд у суді першої інстанції.

Ухвала апеляційного суду є остаточною та такою, що касаційному оскарженню не підлягає.

З повним текстом ухвали можна ознайомитись:  https://reyestr.court.gov.ua/Page/4

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду