flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Вісім років позбавлення волі замість умовного строку для неповнолітнього за смертельне побиття

18 лютого 2021, 09:50

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду розглянула у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження відносно неповнолітнього мешканця м. Сєвєродонецьк, який обвинувачувався в умисному спричиненні тяжких тілесних ушкоджень та завідомому залишенні без допомоги, що спричинило смерть потерпілого, нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаним із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 135, ч. 4 ст. 187 КК України).

Довідково: Влітку 2014 року о 21.00 годині неповнолітній М., разом із товаришем,  знаходячись в одному з лісових масивів м. Сєвєродонецьк, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, під час раптово виниклого конфлікту з чоловіком 1963 р.н. , нанесли кожний по декілька ударів руками та ногами в область життєве важливих органів, після чого заволоділи грошима в сумі 6 гривень та мобільним телефоном потерпілого. Продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір неповнолітні особи закурили цигарки та почали тушити їх по поверхні рук та тулуба потерпілого. Жодних заходів для допомоги потерпілому неповнолітні не вчинили та з місця злочину втекли.

За декілька днів потерпілого знайшли в безпритомному стані. Від отриманих тяжких тілесних ушкоджень він помер у реанімаційному відділенні лікарні.

Вироком Сєвєродонецького міського суду Луганської області неповнолітнього М. було визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 135, ч. 4 ст. 187 КК України та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання строком на два роки.

В своїй апеляційній скарзі сторона обвинувачення просила вирок суду першої інстанції скасувати в частині призначеного покарання як такого, що не відповідає тяжкості вчинених обвинуваченим злочинів та ухвалити новий вирок, яким обвинуваченому призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років.

Під час апеляційного перегляду справи, колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду  були враховані всі факти та обставини справи, в тому числі і дані про особу обвинуваченого.

Вироком Луганського апеляційного суду вирок Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 15 червня 2020 року скасовано в частині призначеного покарання, та ухвалено новий вирок, яким, обвинуваченого визнано винним за ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 135, ч. 4 ст. 187 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років.

Пресслужба Луганського апеляційного суду