flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Луганський апеляційний суд долучився до обговорення проєкту щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік

08 лютого 2021, 15:35

05 лютого 2021 року представники органів установ системи правосуддя обговорили пропозиції до проекту щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік.

 До обговорення в режимі відеоконференції на платформі Zoom підключилися понад 60 учасників, у заході також взяли участь Голова Луганського апеляційного суду Володимир Гаврилюк та судді-спікери Луганського апеляційного суду: суддя судової палати з розгляду цивільних справ Віталій Кострицький та суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Євгенія Тополюк.

Раду суддів України під час засідання представляли члени РСУ Андрій Жук, Галина Діброва та виконувачка обов'язків Голови Ради суддів України, суддя Деснянського районного суду міста Києва Олена Журавська. Саме вона і виступила із пропозиціями до щорічної доповіді про незалежність суддів. 

В своїй доповіді Олена Журавська наголосила на тому, що, найактуальнішими у доповіді за 2019 рік були питання кадрового голоду у судах першої та апеляційної інстанцій і дефіцит бюджетних призначень. Сьогодні зрозуміло, що дані питання не тільки не вирішилися, але й загострилися. Аналізуючи 2020-й рік, змушені визнати, що  фінансування судової влади перейшло у категорію критичного стану: не вистачає коштів не тільки на матеріально-технічне забезпечення діяльності судів, а вже і на виплату заробітної плати працівникам апарату судів. Загальне фінансування судів першої та апеляційної інстанцій становило лише 65% від потреби. Більше того, усі ці проблеми перейшли у 2021 рік.

Член Ради суддів, суддя Верховного Суду Андрій Жук наголосив , що у щорічній доповіді знову має прозвучати питання про неприпустимість огульної критики та звинувачень на адресу судової влади загалом.

Ряд пропозицій щодо питань, які мають прозвучати у щорічній доповіді, надійшли від Верховного Суду, представників адвокатських та прокурорських структур, Національної школи суддів, ДСА України, Служби судової охорони, науковців та громадських організацій.

Усі учасники заходу, під час обговорення висловилися за дотримання гарантій незалежності суддів з тим, аби зберегти правосуддя в Україні.

 

Пресслужба Луганського апеляційного суду